A kosár üres
Alkatrészek Termékkategóriák
Kereső

A digitális "CRYPTEX"

 

 

A digitális "CRYPTEX"

 

Egy csapat érdekes kijelző koncepcióval áltt elő, mely a maga nemében egyedi...

A kijelzőt „MagicScroll” néven emlegetik, prototípusát a MobileHCI '18 konferencián mutatták be, amelyet a közelmúltban Barcelonában tartottak.

 

1 17ROjN0 JbVyniUJT8sUDw

 

Ez egy hengeres, hajlítható kijelző. A kutatók szerint számos előnye van a hengeres kialakítású kijelzőt tartalmazó eszközöknek.

Ennek az az oka, hogy a kijelző hengerbe való gördülése lehetővé teszi a tervezőknek az eddigiekhez képest merőben eltérő formatervek használatát.

magicscroll roll tablet designboom 600

 A henger alak könnyebben tartható egy kézzel, mint például egy tablet. Ha elég kicsi ahhoz, hogy zsebben elférjen, akkor okostelefonként is használható. Ezenfelül a hengeres kijelző lehetővé teszi, hogy természetesebben navigáljunk egy listában, például egy idővonalon, így folyamatos információáramlásokon keresztül egy számunkra érdekes információnál egyszerűen csak kihúzzuk a kijelzőt síkba.

A most kifejlesztett prototípus egy 7,5 hüvelyk es, 2K + felbontású multitouch rugalmas OLED kijelzőből áll, amelyet egy 3D nyomtatott hengeres házba építettek. A készülékházban megtalálható a összes mai tabletben használt eszközelektronika, illetve Android 5.1-es operációs rendszer fut rajta.

A henger két végén mágneses forgójeladós tárcsa van, melyekkel kézzel könnyen navigálhatunk a görgetésekre épülő rendszerben.

A beépített fényképezőgép az integrált inerciális mérőegységek együttesen biztosítják a MagicScroll gesztusalapú vezérlőeszközként történő használatához szükséges gyorsulási és forgatási adatokat. Tehát az eszköz fel van szerelve megannyi szenzorral a környezete érzékeléséhez azért, hogy minden esetben a helyzethez mérten a legideálisabban működjön.

A MagicScroll is küld visszajelzéseket a felhasználó számára. Ezenkívül érzékeli a kijelző aktuális konfigurációját, helyzetét egy hajlítószenzor segítségével, lehetővé téve ezáltal a megjelenítés testre szabását. 

Sajnos azért még vannak hátrányai a prototípusnak. A visszajelzések szerint némileg túlméretesre sikerült, illetve fejlesztésre szorul még az OLED kijelző mivel a tesztek során a folyamatos csavarástól és hajlítástól törékenynek bizonyult.

Az aktuális MagicScroll a koncepció prototípusa egyelőre nem termék.

A fejlesztőcsapat szerint a MagicScroll projekt lehetővé teszi majd a nem lapos kijelzők használatát.  A MagicScroll prototípusa  egy inspiráló munka, amely bizonyítja a technológiai megvalósíthatóságát és remélik, hogy ösztönözni fogja a többi kutatót, gyártót arra, hogy tovább vizsgálja a hordozható megjelenítő eszközök fejlesztését.

 

Rövid bemutató videó

 

 

Azt gondolom, hogy a mobilkészülékek nagy ugrás előtt állnak és jelenleg 2 fő egység szab határt a fejlődésnek az egyik a kijelző - és emiatt a készülékház mérete -, a másik az akkumulátor. De mind a két fő egység rohamosan fejlődik.

Ha ezek a fejlesztések jól haladnak, akkor hamarosan ismét robbanni fog a mobil piac! Valamint reméljük, hogy nem csak a mobil, hanem a tablet és laptop piac is. Mi már várjuk!